Hemmalagad pizza

Pizza

smaskig hemmagjord

 

 

Pizzadeg

Vi börjar med startdegen:

Mixa 25g färsk jäst i en liten skål och tillsätt 1dl fingervarmt vatten.

Häll i 100g vetemjöl, blanda ihop och låt jäsa 1h.

 

Häll nu 400g vetemjöl i en stor bunke,

häll i 10g salt och tillsätt 2,5dl vatten. Ha i startdegen och kör degen långsamt i köksmaskin runt 3-4min, låt sen degen vila 10 min.

Skruva sedan upp hastigheten och arbeta degen hårt i ett par minuter varefter du återigen sänker hastigheten och tillsätter en matsked olivolja.

 

Häll ut degen på en mjölad arbetsyta och dela upp den i fyra degbullar som du låter läsa i rumstepratur ca 1,5h.

 

Tomatsås

1 burk krossade tomater

2 vitlöksklyftor (använd vitlökspress)

1 matsked olivolja

en skvätt vitvin

salt

peppar

 

Ostmix

Jag har funnit fram till att den bästa blandingen är:

färsk buffalo mozarella

cheddar

parmesan

 

In i ugnen

Värm ugnen ugnen till 275° och sätt sedan på undervärme.

Använd händerna (ej kavel) och arbeta ut degen till en cirkel.

Degen ska vara så tunn att den nästan är genomskinlig.

Lägg på tomatsåsen, ostmix och valfri topping.

Baka pizzan längst ner i ugnen ca 5-10 min eller till osten har smält och pizzan har fått lite färg på kanterna.

 

Bon apettit

Du behöver:

 

500g vetemjöl

25g färsk jäst

10g salt

3,5dl vatten

1 burk krossade tomater

2 klyftor vitlök

1 matsked olivolja

färsk buffalo mozarella

parmesan

cheddar

en skvätt vitt vin

salt

peppar

valfri topping